Όσα μού έμαθε ο θρύλος Ρον Χαβίβ

«Μια εικόνα μπορεί να αλλάξει την πορεία της ιστορίας»

«Ενθουσιασμός, μεγάλη ευκαιρία, θαυμασμός». Αυτά ήταν τα τρία συναισθήματα που ένιωσε ο φωτορεπόρτερ του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ Αχιλλέας Χήρας, όταν έμαθε ότι ένας θρύλος της δουλειάς του, ο Αμερικανός φωτορεπόρτερ Ρον Χαβίβ, θα ερχόταν στην πόλη.

«Δεν είναι συχνό να βλέπουμε τέτοιες δουλειές από κοντά, πολύ περισσότερο όταν αυτό συνδυάζεται με την παρουσία του ίδιου του φωτορεπόρτερ» λέει ο Χήρας.

Ο ίδιος ήταν ένας από τους δεκάδες δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ της πόλης που έσπευσαν να δουν από κοντά τον βραβευμένο φωτορεπόρτερ και διευθυντή του Ιδρύματος VII.

Ο φωτογράφος του ΑΠΕ-ΜΠΕ Αχιλλέας Χήρας [Φωτό: Facebook του φωτογράφου].

Ο Χαβίβ βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει εικόνες από τον Οδηγό του GIJN για δημοσιογράφους σχετικά με τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου, ενώ έδωσε επίσης δύο κατάμεστες διαλέξεις, στις οποίες βρέθηκε το Θεσσαλονικέων Πόλις.

Ο Αχιλλέας Χήρας ήταν ένας από τους δεκάδες δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ της Θεσσαλονίκης που έσπευσαν να δουν από κοντά τον θρύλο του φωτορεπορτάζ Ρον Χαβίβ. Φωτό: Motionteam

«Ήταν μια ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με εικόνες, που δεν είναι απλά φωτογραφίες αλλά κομμάτια της ιστορίας, και φυσικά να γνωρίσουμε τον Ρον.

Ακούγοντας τον στις διαλέξεις, θαύμασα τον τρόπο που μιλούσε για το επάγγελμά μας. Για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ή που μπορείς να αντιμετωπίσεις».

Η έκθεση φωτογραφίας «Ένας σύντομος οδηγός για τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου» με έργα του Χαβίβ παρουσιάστηκε στη Stereosis από τις 7 έως και τις 20 Μαρτίου από τον μη κερδοσκοπικό δημοσιογραφικό οργανισμό iMEdD.

Αυτή η εικόνα του Ρον Χαβίβ έκανε τον γύρο του κόσμου το 1989 και συνέβαλε στη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στον Παναμά το 1990. Πηγή: Ron Haviv/VII.

Όπως λέει ο Χήρας, παρακολουθώντας τον Χαβίβ αντιλήφθηκαν πόσο κρίσιμο ρόλο μπορεί να παίξει ένα απλό κλικ.

«Μας έδειξε πως μια εικόνα έχει δύναμη να αλλάξει την πορεία των γεγονότων, να αποτυπώσει τα εγκλήματα πολέμου, να παρουσιάσει μια μαρτυρία και κυρίως πώς να προβληθεί με αξιοπιστία στο κοινό».

Διαβάστε επίσης

Καθίσαμε στο ιστορικό σουβλατζίδικο της Νικηφόρου Φωκά που τρέχει η κυρία Δήμητρα παρέα με τα σκίτσα του Αρκά
Ζω στην Ολλανδία, αλλά όποτε επιστρέφω θέλω να κυκλοφορώ στη γειτονιά όπου είπα τα πρώτα μου σ’ αγαπώ