Οι ψηφιακοί νομάδες είναι επαγγελματίες που εργάζονται εξ αποστάσεως και ταξιδεύουν πολύ. Η παρουσία τους μπορεί να αποφέρει πολλαπλά οφέλη, εξ ου και αποτελούν μήλο της έριδος μεταξύ κρατών και πόλεων. Σύμφωνα με το Harvard Business Review επενδύουν το χρόνο και τα χρήματά τους στην τοπική οικονομία, χωρίς να καταλαμβάνουν τοπικές θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα χτίζουν γέφυρες με τους τοπικούς εργαζόμενους σε θέματα γνώσης – μια επωφελής λύση τόσο για τους απομακρυσμένους εργαζόμενους όσο και για τις τοπικές κοινότητες.
Για τη Μαρία Βασλή, 33 ετών με καταγωγή από τη Δράμα, όλα ξεκίνησαν προς τα τέλη του COVID, όταν πήγε σε μια κοινότητα digital nomads στην Πορτογαλία και ένιωσε εκεί μια ουσιαστική σύνδεση. Μέχρι τότε η Μαρία ζούσε στη Θεσσαλονίκη. Για δύο χρόνια, μοίραζε το χρόνο της μεταξύ Ελλάδας και εξωτερικού, δουλεύοντας εξ αποστάσεως για μια εταιρεία ψηφιακού μάρκετινγκ στην Αθήνα. «Έχω δουλέψει από τα πιο τρελά μέρη, από ερημικές παραλίες στη μέση του πουθενά μέχρι καντίνες που διέθεταν hotspot» λέει γελώντας.
Τελικά, αποφάσισε να παραιτηθεί και να ιδρύσει τη δική της κοινότητα στη Θεσσαλονίκη, για να δείξει στους υπόλοιπους ψηφιακούς νομάδες την πόλη της.
«Έλεγα ότι είμαι από τη Θεσσαλονίκη και με ρωτούσαν εάν είναι νησί… Οι digital nomads που έχω γνωρίσει είναι απλοί άνθρωποι, υπάλληλοι, freelancers. Μπορεί να βγάζουν καλύτερους μισθούς σε σχέση με την Ελλάδα, αλλά σε καμία περίπτωση τα ποσά που μπορεί να φαντάζεται κάποιος».
Όπως εξηγεί η Μαρία, υπάρχει μια τάση μεταξύ των ψηφιακών νομάδων να ακολουθούν φίλους που έχουν κάνει σε άλλα μέρη. «Υπάρχει πολύ μεγάλη μοναξιά στους ανθρώπους. Ο κόσμος ταξιδεύει για να έρθει κοντά σε άλλους».
Αυτή τη στιγμή η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί γύρω στους 100 ψηφιακούς νομάδες. Η Μαρία λέει ότι ο αριθμός είναι μικρός, καθώς δεν υπάρχει κάποια οργανωμένη κοινότητα που να προσελκύει ανθρώπους όλο τον χρόνο στην πόλη, σε αντίθεση π.χ. με τα Χανιά, όπου η αντίστοιχη κοινότητα λειτουργεί όλο το χρόνο.
Σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης State of Digital Nomads για το 2025, η Ελλάδα κατατάσσεται 23η στις πιο επισκέψιμες και ένατη στις πιο αγαπημένες χώρες των ψηφιακών νομάδων. Η δε επίσημη ιστοσελίδα προσέλκυσης ψηφιακών νομάδων της χώρας, workfromgreece.gr, χαρακτηρίζει τη Θεσσαλονίκη ιδεώδη προορισμό: «Ζεστή και γενναιόδωρη, η Θεσσαλονίκη είναι ταυτόχρονα ιστορική και πρωτοπόρος. Ήταν πάντα ένα πολιτιστικό χωνευτήρι, όπου διαχέονται όνειρα, ιδέες, οράματα και τάσεις… το ιδανικό περιβάλλον εργασίας για έναν ψηφιακό νομάδα».
Η κοινότητα που ίδρυσε η Μαρία, συνδυάζει εργασία και τοπική σύνδεση. «Πρόπερσι οργανώσαμε την πρώτη κοινότητα εδώ για τρεις εβδομάδες. Τις καθημερινές δουλεύουμε στο co-working space της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας. Έχουμε διοργανώσει σεμινάρια με τη συμμετοχή μελών μας, τοπικών startups και του ΑΠΘ, αλλά και δραστηριότητες στην πόλη με στόχο να συνδεθούμε με την τοπική κοινότητα».
Η Μαρία μοιράζεται και ιστορίες που γεννήθηκαν μέσα από αυτή την εμπειρία: «Μία συμμετέχουσα άρχισε να συνεργάζεται με έναν τοπικό επιχειρηματία μετά από ένα workshop, ενώ έχουν γεννηθεί και ζευγάρια!» λέει γελώντας.
O Fady Azmy, 37 ετών, με καταγωγή από την Αίγυπτο και τον Καναδά, είναι ψηφιακός νομάς τα τελευταία πέντε χρόνια. Εντάχθηκε στην κοινότητα της Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο του 2024, και οι εντυπώσεις τους είναι άριστες.
«Η πόλη μού θυμίζει την Αλεξάνδρεια στην Αίγυπτο. Η χαλαρή ατμόσφαιρα, το μέγεθός της, οι κοινές γεύσεις, η θάλασσα, είναι από τους λόγους που με έκαναν να ξαναγυρίσω».
Ο Fady έκανε αίτηση για τη βίζα εργασίας ψηφιακού νομά, την οποία περιγράφει ως δύσκολη διαδικασία, λόγω των πολλών ελέγχων και εισοδηματικών κριτηρίων.
Μία άλλη φυλή της τεχνολογικής ζωής της πόλης είναι αυτή των coworking spaces, που προσφέρουν ευελιξία, το αίσθημα της κοινότητας και ένα εναλλακτικό περιβάλλον εργασίας. Έναν τέτοιο χώρο έχει συνιδρύσει στην οδό Πτολεμαίων η Φώφη Μίμη-Σαλτιέλ, η οποία μας ξενάγησε στους χώρους. Το coho παρέχει μεταξύ άλλων open space χώρους και γραφεία για εταιρείες και για μεμονωμένους εργαζόμενους, αίθουσες κατάρτισης και μια κουζίνα-τραπεζαρία με ποδοσφαιράκι.
«Όταν ξεκινήσαμε το 2013, δούλευαν εδώ κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες που ήθελαν να ξεφύγουν από την κοινωνική απομόνωση. Χάρη στην τεχνολογική ανάπτυξη της πόλης, ο χαρακτήρας των χρηστών έχει διευρυνθεί. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 80-85 coworking spaces στην Ελλάδα, εκ των οποίων 13-15 στη Θεσσαλονίκη».
Το coho φιλοξενεί πολλές εταιρείες του εξωτερικού, που τους αρέσει το κλίμα και η ασφάλεια της πόλης, όπως και start-ups που δουλεύουν στην αιχμή της τεχνολογίας, όπως η ανάπτυξη ρομποτικών εργαλείων στον τομέα της γεωργίας.
Η πόλη φιλοξενεί επίσης τεχνολογικές εταιρείες.
Παράδειγμα επιτυχίας είναι η NET2GRID Ελλάδας. Ως αποτέλεσμα ενός ερευνητικού πρότζεκτ μέσω του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ο Αντώνης Χρυσόπουλος με τον Δημήτρη Δούκα, διδακτορικοί φοιτητές τότε στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, συνεργάστηκαν με την ολλανδική NET2GRID, ιδρύοντας μια εταιρεία λογισμικού ανάλυσης δεδομένων με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Σήμερα απασχολούν 80 άτομα προσωπικό, πολλοί εκ των οποίων φοίτησαν σε πανεπιστήμια της πόλης.
O Αντώνης Χρυσόπουλος τονίζει ότι η παρουσία καλής ποιότητας φοιτητών σε συνδυασμό με το χαμηλότερο κόστος εργασίας είναι δύο από τους λόγους που τροφοδοτούν την τάση ανάδειξης της Θεσσαλονίκης σε πόλο έλξης εταιρειών τεχνολογίας.
Η Θεσσαλονίκη, χάρη στην ποικιλομορφία των τεχνολογικών φυλών της, από ψηφιακούς νομάδες, ελεύθερους επαγγελματίες και startups, έως μεγάλες εταιρείες και κοινότητες προγραμματιστών, διαμορφώνει σταδιακά ένα πολλά υποσχόμενο τεχνολογικό οικοσύστημα.
Μία σειρά έντυπων και διαδικτυακών εκδόσεων, οπτικοακουστικών παραγωγών και δράσεων για την Ιστορία, τα Γράμματα, τις Τέχνες και τις Ιδέες στην πόλη, που προβάλλει πτυχές και πρόσωπα της ιστορικής και σύγχρονης Θεσσαλονίκης.
Μία πλατφόρμα διαλόγου, ιδεών και δράσεων για την ανάδειξη της ταυτότητας της Θεσσαλονίκης, την προώθηση του σύγχρονου πολιτισμού, και την ποιότητα ζωής στην καθημερινότητα της πόλης.
Εγγραφείτε στο newsletter του Θεσσαλονικέων Πόλις δωρεάν για να λαμβάνετε στο inbox σας πρωτογενή ρεπορτάζ για την πόλη, άρθρα, συνεντεύξεις και επιλογές από την έντυπη και διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού.