Γνωρίσαμε τη Χάιδω Χατζηκυριακίδου αναζητώντας ένα πρωί τους διαχειριστές των δωδεκαόροφων εργατικών κατοικιών. Στα 67 της χρόνια πλέον, είναι γνωστή μεταξύ των ενοίκων ως η «καγκελάριος» της δεξιάς πολυκατοικίας, όπως βλέπει κανείς το δίδυμο των ψηλότερων οικοδομών της πόλης από την οδό Λαγκαδά.
Διαχειρίστρια της πολυκατοικίας εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα, δεν αφήνει τίποτα στην τύχη του. Από την περιποίηση των παρτεριών και το κυνήγι των AirBnB, μέχρι την κατάσταση της ταράτσας και τα διάφορα μερεμέτια που χρειάζεται η πολυκατοικία.
Η κυρία Χάιδω μάς άνοιξε το σπίτι της στον έκτο όροφο με χαρά. Μας διηγήθηκε πώς εγκαταστάθηκε στις Δωδεκαόροφες στα 17 της χρόνια, όταν ο πατέρας της, οικοδόμος στο επάγγελμα, απέκτησε το διαμέρισμα με κλήρωση.
Κάτοικος δεύτερης γενιάς στις δωδεκαόροφες, εργαζόταν σε βιοτεχνία και ζει εκεί με τον σύζυγό της Γιώργο Τσιτουρίδη.
Στη δίδυμη διπλανή πολυκατοικία, κάτω από τα θυροτηλέφωνα έχει αρκετά κουτάκια με κλειδιά από διαμερίσματα AirBnB. Όταν ρωτήσαμε την κυρία Χάιδω, γιατί δεν έχει κανένα στη δική τους, εκείνη απάντησε αφοπλιστικά: «Το κυνηγάω. Όσο είμαι εγώ εδώ, και δε θα τους αφήσω. Είμαστε μια δεμένη πολυκατοικία, με αρκετούς πρώτους ιδιοκτήτες, οπότε υπάρχει έντονο το αίσθημα της κοινότητας».
Ο σεισμός του 1978 στη Θεσσαλονίκη ήταν ένα μεγάλο γεγονός, ειδικά αν τον βίωσες ως κάτοικος μιας πανύψηλης πολυκατοικίας. Στην περίπτωση της κυρίας Χάιδως, μάλιστα, φορώντας νυφικό.
«Όταν έγινε ο σεισμός ήμουν στον 9ο όροφο και σιδέρωνα την προίκα μου για να παντρευτώ. Μόλις έγινε ο σεισμός, τρέχουμε όλοι κάτω. Την ημέρα που ήταν να παντρευτώ δεν ανέβαινε κανείς, φοβόντουσαν. Καθώς με χτένιζαν, κάνει μετασεισμό. Με παρατάνε όλοι κι έμεινα μόνη μου με το νυφικό. Το μάζεψα και κατέβηκα να πάω στην εκκλησία».
Μία σειρά έντυπων και διαδικτυακών εκδόσεων, οπτικοακουστικών παραγωγών και δράσεων για την Ιστορία, τα Γράμματα, τις Τέχνες και τις Ιδέες στην πόλη, που προβάλλει πτυχές και πρόσωπα της ιστορικής και σύγχρονης Θεσσαλονίκης.
Μία πλατφόρμα διαλόγου, ιδεών και δράσεων για την ανάδειξη της ταυτότητας της Θεσσαλονίκης, την προώθηση του σύγχρονου πολιτισμού, και την ποιότητα ζωής στην καθημερινότητα της πόλης.
Εγγραφείτε στο newsletter του Θεσσαλονικέων Πόλις δωρεάν για να λαμβάνετε στο inbox σας πρωτογενή ρεπορτάζ για την πόλη, άρθρα, συνεντεύξεις και επιλογές από την έντυπη και διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού.